مشهد نیازمند برآوردی دقیق از جمعیت گردشگران است
به گزارش اوربیتال نور، ایسنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، مشهد نیازمند برآوردی دقیق از جمعیت گردشگران است.

حامد بخشی، عضو هیات علمی پژوهشکده جهانگردی جهاد دانشگاهی در سومین نشست زیارت نوروزی که در پژوهشکده جهانگردی جهاد دانشگاهی برگزار گردید، اظهار کرد: در جهانگردی مفهومی تحت عنوان آمارهای واقعی یا جمعیت واقعی در برابر جمعیت رسمی وجود دارد. آمار واقعی جمعیتی از منطقه یا شهر است که برخلاف آمارهای رسمی در سرشماری رسمی محاسبه نشده و به عنوان جمعیت غیررسمی نامیده می گردد؛ مانند کسانی که به هر دلیلی وارد یک شهر می شوند. جمعیت واقعی یک شهر افراد مصرف نماینده هستند و ضروری است برای آنها ارزاق تهیه گردد یا اسکان داده شوند.
وی پیرامون اینکه مشهد نیازمند برآوردی دقیق از جمعیت جهانگردان است، ادامه داد: بر این اساس شهر علاوه بر جمعیت رسمی جمعیت غیررسمی نیز دارد که این جمعیت شامل جهانگردان، افراد بی خانمان، کارگران فصلی که در فصل خاصی حضور دارند و سپس به محل زندگی خود بازمی گردند، روزکارها و... می گردد که این افراد در جمعیت اقامتی شهر مشهد و آمارهای رسمی قرار نمی گیرند؛ لذا موضوع برآورد آمار جمعیت واقعی یک مساله جدی در زمینه مدیریت شهری است. برای برآورد سنجش آمارها و برآورد جمعیت شهر 2 بخش جمعیت سیال و جمعیت مقیم مطرح می گردد. در بخش برآوردهای جمعیت سیال که در رفت و آمد است، 2 دسته روش وجود دارد.
عضو هیات علمی پژوهشکده جهانگردی جهاد دانشگاهی بیان نمود: یکی از این روش ها روش مستقیم است که براساس آن مستقیما به شیوه های مختلف از جهانگردان و زائران آمارگیری انجام میگردد. این آمارگیری ها یا پیمایش ها ممکن است بر اساس مبادی ورودی و خروجی به صورت نمونه گیری یا به صورت سرشماری یا آمارهای تلفیقی از 2 روش قبل محاسبه گردد.
بخشی افزود: این نوع از آمارگیری به صورت دستگاهی یعنی فاقد نظارت یک موسسه آکادمیک برآورد شده و هر سال اعلام می گردد. آمار دیگری نیز طبق مراکز مراجعه جهانگردان محاسبه می گردد. بعلاوه میتوان با توجه به آمار مراکز اقامتی آمارهایی از تعداد جهانگردان به دست آورد که هر سال سازمان میراث فرهنگی آن را منتشر میکند و به عنوان یکی از مبناهای ارزیابی آماری از زائران و جهانگردان شهر مشهد در نظر گرفته می گردد.
وی مطرح کرد: اما تفاوت قابل ملاحظه و جدی میان آمارهای مراکز اقامتی و آمارهای مبادی ورودی شهر وجود دارد که از جمله دلایل آن میتوان به فعالیت مراکز اقامتی غیررسمی که سبب کم برآورد نسبت به جمعیت واقعی می گردد، اشاره نمود. در مقابل نیز در آمارگیری مبتنی بر مبادی ورودی شهرها بیش برآورد وجود دارد، زیرا خودروهایی از این مسیرها عبور می نمایند که جهانگرد محسوب نمی گردد.
عضو هیات علمی پژوهشکده جهانگردی جهاد دانشگاهی گفت: روش دیگری که در کشور ما یا شهر مشهد کمتر مورد استفاده قرار گرفته یا حداقل من کمتر با این روش روبرو شده ام، آمارگیری براساس متغیرهای مرتبط با مصرف جهانگرد است که این روشی است که در جهان هم انجام می گردد. در آمار کلانی که از یک شهر یا مقصد جهانگردی وجود دارد، اندازه مصرف جمعیت ثابت معین است و افزایش مصرف آب و برق، ترافیک، فراوری زباله و برآورد اندازه بار مصرفی هر جهانگرد می تواند به شیوه غیرمستقیم اندازه واقعی ورود جمعیت به شهر را ارائه دهد.
بخشی با اشاره به شیوه های سرشماری اضافه نمود: در مجموع سرشماری به 2 صورت انجام می گردد. صورت اول زمان حال است که این نوع از سرشماری در واقع عدم تکمیل سفر و نیافتن جهانگرد است. شیوه دوم زمان گذشته است که در مبدا صورت می گیرد که این شیوه نیز مسائل خود را دارد که یکی از آن ها فراموشی و بخاطر نسپردن است؛ لذا کوشش می گردد این سرشماری بلافاصله در هفته اول تیر برای فصل بهار انجام گیرد.
وی گفت: یکی دیگر از شیوه های سرشماری استفاده از آمار زیستی است و در مواردی که کنترل معینی روی جمعیت نداریم، از این شیوه استفاده می گردد. در مجموع موضوع مثلث سازی آماری یک رویکرد مهم و مفید برای دستیابی به یک برآورد درست آماری است.
بخشی افزود: آمارگیری از مراکز مختلف در حوزه جهانگردی می تواند تا حدودی این نقیصه در اختلافات آماری را جبران کند.
وی با اشاره به آنالیز موردی آمار جهانگردان در سال 98 توضیح داد: براساس سرشماری رسمی در 25 اسفند 97 تا فروردین 98 ورود بیش از 13 میلیون جهانگرد به مشهد ثبت شده که این عددی قابل توجه بوده و نسبت به سال 97 حدود 10 درصد رشد داشته است.
عضو هیات علمی پژوهشکده جهانگردی جهاد دانشگاهی گفت: مرکز آمار نیز با حجم قابل توجهی آمار مسافران در بهار 98 را ترکیبی بیش از 16 میلیون نفراقامت سرشماری نموده است. اختلافات آماری برای سرمایه گذاران صنعت جهانگردی مشهد مشکل ایجاد می نماید.
وی با تاکید بر تعدیل سازی آمار سرشماری مطرح کرد: در بسیاری از حوزه های آماری دچار اختلافات جدی هستیم که یکی از این حوزه ها مربوط به بخش حمل و نقل است که چه تعداد جهانگرد به وسیله ریلی، هوایی و جاده ای به مشهد وارد شده اند.
عضو هیات علمی پژوهشکده جهانگردی جهاد دانشگاهی بیان نمود: بر این اساس نیازمند یک آمارگیری نظام مند هستیم تا بصورت دقیق تری جمعیتی که در مقاطع مختلف وارد مشهد می شوند، سرشماری شوند.
منبع: همگردی