واکسیناسیون، هنجار جامعه امروز
به گزارش اوربیتال نور، مدتی است بحث هایی درباره واکسینه شدن اجباری و اعمال بعضی محدودیت ها برای افرادی که واکسن تزریق نمی نمایند مطرح می گردد؛ موضوعی که می توان از جنبه های متفاوتی به آن نگاه کرد.

در مرحله اول باید گفت اگر شرایط دریافت واکسن برای همه مردم فراهم نباشد و آن وقت بگوییم کسانی که واکسن نزده اند حق استفاده از برخی خدمات را ندارند، بدون شک، معنایی جز بی عدالتی ندارد. در عین حال اگر واکسنی در دسترس باشد که تجربه نشان داده است خطراتی برای سلامتی افراد دارد، باز هم توصیه به واکسینه شدن، مصداق واقعی ظلم و خلاف حقوق بشر است.
اما در حال حاضر شرایط چگونه است؟ واقعیت این است که هیچ کدام از این موارد در جریان نیست؛ یعنی واکسن به مقدار کافی و به طور رایگان برای همه مردم وجود دارد و تحقیقات علمی هم ثابت نموده که خطری سلامت افراد را تهدید نمی نماید.
بنابراین این پرسش مطرح می گردد که در چنین وضعی، باید با افرادی که از تزریق واکسن امتناع می نمایند، چگونه رفتار کرد؟
بدیهی است که ما انسان ها، موجوداتی اجتماعی هستیم و برای زندگی و بقا، احتیاج به تعاملات اجتماعی داریم؛ به این ترتیب اگر قصد ورود به اجتماع و تعامل با افراد جامعه را داریم، باید از هنجارهای موجود در جامعه تبعیت کنیم. برای نمونه می توان شرایط مسافران یک هواپیما را مثال زد. در واقع با توجه به این که هواپیما مکانی عمومی محسوب می گردد، قواعد خاص خودش را دارد و برای مثال اجازه حمل سلاح به مسافر نمی دهد؛ چرا که متولیان آن معتقدند مسافری که سلاح با خودش حمل می نماید، سلامت دیگر مسافران را به خطر می اندازد. چنین فردی نمی تواند بگوید مرا مجبور به انجام دادن یا انجام ندادن کاری نموده اند، زیرا برخی موضوعات فقط به خود فرد ارتباط ندارد و تبعات آن دامنگیر همه افراد آن جامعه می گردد. علاوه بر این بدیهی است هنگام ورود به مراکز عمومی، شهروندان هنجارهای لازم را رعایت می نمایند.
به این ترتیب این روزها نیز که هنجار لازم برای ورود به اجتماع و تعامل با افراد جامعه، واکسینه شدن است کسانی که نمی خواهند این هنجار را بپذیرند، بهتر است در خانه بمانند و سلامت جامعه را به خطر نیندازند. موضوعی که درباره جوامع کوچک و بزرگ مانند ادارات و سازمان ها هم صدق می نماید. به همین دلیل کارمندان یک اداره نیز باید قواعد موجود در آن محیط را بپذیرند. در واقع متولیان اداره جامعه، حق دارند محدودیت هایی وضع نمایند تا کسانی که واکسینه نشده اند، باعث به خطر افتادن سلامت سایر افراد جامعه نشوند، ضمن این که سیاست حاکم بر جامعه پیش از فراهم شدن واکسن اعمال محدودیت ها، تعطیلی اصناف و توصیه به خانه نشینی بوده است اما حالا و با در دسترس قرار گرفتن واکسنی ایمن و به اندازه کافی، باید به سمتی برویم که افراد واکسینه شده بتوانند محدودیت ها را پشت سر بگذارند و این محدودیت ها فقط برای افرادی ادامه دار باشد که واکسن نزده اند. به عبارت دیگر باید محدودیت ها را هوشمند اجرا کرد. همان طور که پیش از این در بسیاری از محیط های عمومی به افرادی که ماسک نزده بودند خدماتی ارائه نمی شد، حالا هم قواعد تغییر نموده و به کسانی که واکسینه نشده اند، خدمات داده نمی گردد.
*اپیدمیولوژیست
منبع: جام جم
منبع: خبرگزاری پانا