موانع شیر را رفع کنید
به گزارش اوربیتال نور، شیر مادر هضم آسانی دارد و زمان و برنامه مشخصی برای تغذیه شیرخوار نمی توان ارائه کرد. این واقعیت طبیعی است که وقتی شکم شیر خوار به طور مرتب پر باشد

شیر مادر هضم آسانی دارد و زمان و برنامه تعیینی برای تغذیه شیرخوار نمی توان ارائه کرد. این واقعیت طبیعی است که وقتی شکم شیر خوار به طور مرتب پر باشد و پستانها پی در پی تخلیه شوند از بسیاری مسائل شیردهی پیشگیری می گردد هیچ جدول زمانی نمی تواند تعیین نماینده زمان شیردهی باشد. بعضی بچه ها زودتر از 2 ساعت یکبار و بعضی دیگر فواصل زمانی طولانی تر احتیاج به تغذیه دارند. آنچه مسلم است اگر کودک از نظر افزایش وزن مسئله ای نداشته باشد می توانید بعد از حدود 20 دقیقه عمل شیر دادن را قطع کنید و مطمئن باشید که کودک گرسنه نخواهد ماند. در خصوص بچه های که بعد از خوردن چند دقیقه شیر تمایل به خوابیدن پیدا می نمایند و مادر مطمئن است که هنوز کودک سیر نشده است توصیه میگردد با عوض کردن سینه یا گرفتن آروغ و نیز تعویض پوشک کودک را بیدار نگه دارید تا به شیر خوردن ادامه دهد. البته مقدار خیس و کثیف شدن پوشک کودک معیار خوبی برای مقدار سیرشدن کودک خواهد بود. در خصوص بچه ای که فقط مدت کوتاهی شیر می خورد بهتر است سعی کنید در فواصل زمانی کوتاهتر یا به طور مکرر و پی در پی به او شیر بدهید.
یکی از معیارهای مهم در مقدار کافی بودن شیر مادر جدول رشد کودک است. هر کودک شیرخوار ماهانه بین 500 تا 600 گرم وزن اضافه می نماید که نشان دهنده سلامت کودک و کافی بودن شیر مادر است. البته کودک در 2 هفته اول تولد وزن کم می نماید. معیار دیگر در کافی بودن شیر مادر تعداد پوشک خیلی خیس کودک در شبانه روز است که بین 6 تا 8 عدد مناسب است. کودک برای 6 هفته اول معمولا 2 تا 5 بار مدفوع در طول روز خواهد داشت. مادر باید تغذیه خوبی داشته باشد. ویتامین لازم، آهن و کلسیم مصرف کند تا شیری که به نوزاد میدهد برای او کافی باشد و نوزاد رشد طبیعی داشته باشد. مادر هر 1.5 تا 2 ساعت می تواند به نوزاد شیر دهد که نوزاد در این فواصل استراحت کافی داشته باشد و هر وقت گرسنه اش شد بیدار گردد. در 2 ماهه اول که رشد نوزاد سریع است شیرخوار حتى شب هم درخواست شیر می نماید. مادر در این صورت باید با نوزاد همراهی کند و شب ها به نوزاد شیر دهد. در این مورد اگر نوزاد وزنش طبیعی باشد مادر می تواند شبها به نوزاد شیر ندهد.
معمولا هیچ مانعی برای تجویز شیر مادر وجود ندارد، جز در موارد خاصی که مادر به بیماری مبتلا باشد که برای نوزاد خطرناک است و شیر مادر نوزاد را آلوده می نماید. از جمله این بیماریها سل باز ریوی است. در این بیماری چون مادر آلودگی دارد نمی تواند به نوزاد شیر بدهد. بعلاوه مادرانی که آبسه های شدید پستان دارند نباید به نوزاد شیر دهند. بعضی مواقع مادر ممکن است از نظر روحی شرایط مناسبی نداشته باشد که در این موارد بهتر است به نوزاد شیر ندهد. در مواردی مانند سرماخوردگی و آنژین چون با دارو درمان می گردد و نگرانی وجود ندارد مادر می تواند به نوزاد شیر دهد.
فست فودها از نظر مواد مغذی بسیار ضعیف هستند و فقط کالری بالایی دارند و از طرف دیگر، زیاده روی در مصرف آنها به کبد آسیب می رساند. غذاهای فرآوری شده از دسته غذاهایی هستند که به هیچ عنوان نباید بچه ها مصرف نمایند؛ اغلب غذاهای فرآوری شده که از سوپرمارکت ها خریداری می کنید، حاوی نمک، چربی و شکر زیاد بوده و جزء غذاهای ضعیف هستند؛ این نوع غذاها، طعم طبیعی ندارند و حتی گاهی اوقات حاوی ترکیباتی هستند که روی برچسب شان عنوان نمی گردد.
بیشتر صبحانه هایی که به بچه ها داده می گردد، بسیار شیرین است، بنابراین باید به اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی توجه گردد. طی سال های اخیر تعداد رستورانهای فست فود در سطح جهان چند برابر شده و به همین ترتیب تعداد بچه های که فست فود می خورند نیز بسیار افزایش یافته است. فست فودها از نظر مواد مغذی بسیار ضعیف هستند و فقط کالری بالایی دارند. ضمناً زیاده روی در مصرف آنها به کبد آسیب می رساند. کافئین نوعی محرک موجود در قهوه، چای و نوشیدنی های کولا است که سبب تحرک بیش از مقدار بچه ها می گردد و مصرف آنها باید برای بچه ها محدود گردد بنابراین می توان نوشیدنی هایی سالم تر مثل آب و شیر را جایگزین کرد.
منبع: آشپزی و تغذیه بچه ها، فاطمه تقدسی نیا،صص78-75، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396
منبع: راسخون