جهنم آتشفشان ها در منظومه شمسی، عکس

به گزارش اوربیتال نور، زومیت نوشت: سطح زخمی و گوگردی آیو، فعال ترین جسم آتشفشانی منظومه شمسی به تازگی در تصاویر نو و دیدنی جونو، کاوشگر سیاره مشتری ظاهر شده است.

جهنم آتشفشان ها در منظومه شمسی، عکس

جونو، فضاپیمای رباتیک ناسا که در سال 2011 با هدف کاوش مشتری به فضای دوردست پرتاب شد، 15 اکتبر (23 مهر) از کنار آیو، قمر آتشفشانی غول گازی پرواز کرد و به فاصله تقریبا 11٬680 کیلومتری از سطح جهنمی آن رسید. تصاویر نو جونو، منطقه قطب شمال آیو را به نمایش می گذارند و حتی بعضی از ستون های دود آتشفشانی برخاسته از فوران های مداوم را به تصویر می کشند.

با توجه به آنکه می دانیم از بین 400 آتشفشان شناخته شده آیو، تقریبا 150 مورد یا بیشتر در هر زمان تعیین فوران می نمایند، تماشا این حجم از فعالیت آتشفشانی شگفتی بزرگی محسوب نمی گردد. بااین حال، تماشا دوباره این قمر زیبا از نزدیک قطعا خالی از لطف نیست.

جونو در هنگام نزدیک شدن به آیو و ترک آن، این تصاویر را ثبت کرد

دانشمندان می گویند تصاویر نو آیو، برترین و واضح ترین عکس هایی هستند که از زمان کاوشگر گالیله به دستمان رسیده اند. گالیله بین سال های 1995 تا 2003، مشغول مطالعه مشتری و قمرهایش بود. جیسون پری از دانشگاه آریزونا که قبلا عضو تیم ماموریت گالیله بود و وظیفه پردازش بعضی از تصاویر خام را برعهده داشت، می گوید تصاویری از این دست، داده های مورد احتیاج برای انجام پژوهش های فراوان درباره آیو را در سال های آینده فراهم می نمایند. آن ها نیم کره پشت به مشتری، منطقه قطب شمال و نیم کره رو به مشتری آیو را نمایش می دهند.

آیو به عنوان درونی ترین قمر منظومه مشتری فقط کمی از ماه زمین بزرگ تر است و آتشفشان های فراوانی دارد. تصاویر فروسرخ، لکه دارشدن آیو را همزمان با بالاآمدن مواد مذاب از زیر سطح قمر و شکل گیری دریاچه های وسیع گذاره نشان می دهند. دلیل این امر، محیط گرانشی پرجنب وجوش آیو است. مدار این قمر به دور مشتری بیضوی است؛ بدین معنی که تاثیر گرانشی مشتری درطول چرخش قمر متفاوت می گردد و شکل آن را تغییر می دهد.

دیگر قمرهای گالیله ای ازجمله کالیستو، اروپا و گانیمد نیز همگی کشش گرانشی خود را روی آیو اعمال می نمایند. این تاثیرات گرانشی، گرمای شدیدی را در آیو به وجود می آورد که درون آن را ذوب می نماید و سپس مواد مذاب را در سرتاسر سطح سیاره می پراکند.

  • سلاح ترسناکی که ژاپنی ها ساخته اند/ عکس

  • بزرگترین عقاب تاریخ پیدا شد/ عکس

  • سنگ قبرهای مجازی/ آنچه پس از مرگ در اینترنت باقی می ماند

تاثیر فوران های مداوم آیو شگفت انگیز است. جریان ثابت گاز دی اکسید گوگرد که از آیو فوران می نماید، به مدار مشتری می ریزد و در آنجا چنبره ای بزرگ از پلاسما را به وجود می آورد که به طور پیوسته در امتداد خطوط میدان مغناطیسی سیاره غول پیکر منحرف می گردد و شتاب می گیرد.

وقتی مواد پرتاب شده از سطح آیو به قطب های مشتری می رسند، درون جو سیاره می افتند و با برهمکنش با مواد موجود در آن، شفق های فرابنفش دائمی تشکیل می دهند. این شفق ها با چشم غیرمسلح دیده نمی شوند؛ اما در نوع خود قوی ترین در منظومه شمسی هستند. آیو، مدرکی است که نشان می دهد برای اثرگذاری احتیاجی به میزان بزرگ نیست.

تصاویر نو جونو، جزئیات نوی از منطقه قطب شمال آیو را نشان می دهند. این منطقه دارای کوه هایی غیرآتشفشانی است که ارتفاعشان به 6هزار متر می رسد و از آنجا که فعالیت آتشفشانی ندارند، درطول زمان به میزان بعضی از منطقه ها فعال تر تغییر نمی نمایند.

کار جونو هنوز تمام نشده است. این کاوشگر در ماه های آینده پروازهای نزدیک تماشایی تری انجام خواهد داد. فضاپیمای رباتیک ناسا قرار است در 30 دسامبر 2023 (9 دی) و 3 فوریه 2024 (14 بهمن)، تا 1500 کیلومتری سطح آیو پرواز کند و عکس هایی به مراتب واضح تر را از این قمر شگفت انگیز بگیرد.

5858

منبع: خبرآنلاین

به "جهنم آتشفشان ها در منظومه شمسی، عکس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جهنم آتشفشان ها در منظومه شمسی، عکس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید